V tem članku bomo govorili o artrozi pri psih in mačkah ter se bomo podrobno ukvarjali z vsem, kar morate vedeti. Simptomi, preprečevanje in naravna zdravila. Kaj deluje in kaj ne.

Začnimo s tem, da so težave s sklepi uvrščene med “TOP 5” najnevarnejših groženj, ki lahko vplivajo na zdravje vašega štirinožnega prijatelja.

Povzročajo veliko nelagodja, povzročajo bolečine, ne le med gibanjem, ampak še posebej v mrazu, v fazi prebujanja. To so kronične bolečine, ki vztrajajo skozi čas in se včasih zmanjšujejo, drugič pa poslabšajo, odvisno od zunanjih dejavnikov. To so enake dinamike, ki vplivajo tudi na nas, ljudi.

Raziskava Bolnišnice za hišne ljubljenčke Banfield, Poročilo o zdravju 2019 (https://www.banfield.com/state-of-pet-health), izpostavlja strašno povečanje osteoartikularnih težav, ki prizadenejo mačke in pse. Če pogledamo številke, je strašna rast v zadnjih 10 letih, saj se je število psov povečalo za 66%, še bolj presenetljivo pa je povečanje mačk za kar 150%.

Kateri so nezgrešljivi znaki, ki jasno kažejo, ali ima vaš štirinožni prijatelj težavo s sklepi? Včasih so tam, gledajo vas in s svojim sočutnim pogledom se zdi, da vam želijo povedati: “Prosim, storite nekaj zame.” Kot lastnik morate biti zelo pozorni, da razumete klinične znake, da lahko svojega zvestega prijatelja pravilno in pravočasno zdravite.

Tukaj je seznam glavnih simptomov hude bolečine pri živalih:

– zakrčenost

– oteklina

– tresenje

– hromost

Nevarnost v vsaki fazi življenja

Sklepi so neprestano izpostavljeni številnim boleznim in dejavnikom tveganja, ki spreminjajo njihovo pravilno delovanje in ogrožajo gibljivost prizadetih živali. Te nevarnosti vplivajo na vse starostne skupine: od mladičkov, prek odraslih do starejših živali. Slediti morate svojemu štirinožnemu prijatelju na njegovi življenjski poti, da spoznate najpogostejše težave in dejavnike tveganja.

Vzroki niso vedno znani, starost ni glavni vzrok, dejansko se razlikuje od genetike, poškodb in nepravilnosti v sklepu (npr. displazija kolkov). Najpogosteje prizadeti sklepi vključujejo kolke, kolena in komolce.

Poglejmo na podlagi življenjske faze naših štirinožnih prijateljev, kakšne težave se lahko razvijejo.

Mladost

Običajno se pri mladičih razvija displazija zaradi neskladne rasti kosti, ki sestavljajo komolec (ulna in radius). Prihaja do obrabe hrustanca in zato neizogibno do osteoartritisa. Obstajajo nekatere pasme, ki so bolj prizadete kot druge, tukaj je tabela, ki zajema glavne pasme psov:

Displazija kolkov: Buldog, Mops, Dogue de Bordeaux, Bruseljski grifon, Neapeljski mastif, Molosser (lev afrike), Bernardinec, veliki gončak, španjel, ruski črni terier, shar pei.

Displazija komolca: Čau-čau, mops, rotvajler, buldog, fila brasiliro, molosser, veliki gončak, bernski planšarski pes.

Odrasli

Pri odraslih psih in mačkah se težave s sklepi lahko pojavijo zaradi obrabe zaradi staranja (kot pri ljudeh) in to je povsem običajno, običajno vpliva na sprednje ali zadnje noge, hrbet, zlasti vratno in ledveno območje. Tudi živali, ki so izpostavljene pretirani telesni aktivnosti (psi, ki se ukvarjajo z agility disciplino, vleko itd.) ali preprosto poškodbe (prometne nesreče).

Prekomerna telesna teža

Kar vas lahko postavi na hiter način na pot kroničnih bolečin in sprememb v vedenju, so dodatni kilogrami. Zelo pogosto grejo težave s sklepi (osteoartritis) in prekomerna telesna teža z roko v roki. Zato je preprečevanje prekomerne telesne teže ključno za zmanjšanje tveganja, da bi vaš ljubljenček razvil osteoarthritis.

Težave pri gibanju, ki jih povzroča osteoartritis, lahko preprečijo, da bi živali bile aktivne, kar jih vodi v pridobivanje telesne teže, kar poslabša stanje sklepov. Zataknjeni ste v nevaren začaran krog, iz katerega je težko izstopiti.

Delež prekomerno težkih in debelih hišnih ljubljenčkov je dosegel epidemsko raven (zanimivost: kadar gre za nalezljive bolezni pri živalih, se uporablja izraz “epizootično”), zato so bolezni, ki so običajno povezane s prekomerno telesno težo, kot je osteoartritis, strašno v porastu.

Težave s sklepi imajo zelo pogosto posledice – artroza.

Kakšni so učinki te nesrečne bolezni?

– Vnetje sklepov.

– Redčenje hrustanca.

– Kronično in progresivno degeneracijo sklepov.

Prišli smo do trenutka, ko potrebujemo vašo POZORNOST. Ste tam?

Sedaj “odprite ušesa”, ker je to, kar vam bomo povedali, izjemnega pomena, zelo verjetno je, da vam nihče ali skoraj nihče ni povedal te neprijetne resnice.

Artroza NI ozdravljiva bolezen, lahko pa se nadzoruje. Sedaj boste odkrili, kako lahko vaš zvesti prijatelj znova postane srečen.

Pogosto je zmeda med razliko: zdravljenje in ozdravitev, zato bomo odpravili vse dvome s temi nekaj vrsticami, ki jih boste prebrali spodaj.

Ozdraviti: (po Treccanijevem slovarju): Z ozdravitvijo oseba (v našem primeru psi in mačke) izgubi vsak element, ki zaznamuje bolezen, in postane “popolnoma zdrava”, zato ne bo več potrebovala medicinskih pripomočkov za zdravljenje bolezni, kot OZDRAVLJENA.

Zdraviti: (po Treccanijevem slovarju): Gre za dejanje, izvedeno za poskus popravljanja težave ali izkoreninjenja bolezni. Zdravljenje ne pomeni ozdravitve, vendar se lahko poskusite zdraviti pred boleznijo ali kljub temu, da imate bolezen, poskusite imeti enako kakovost in dostojanstvo življenja kot tisti, ki nimate bolezni, čeprav ste klinično nosilec enega stanja.

Morda so vam prodali dokončno rešitev za težavo, vendar temu ni tako. Tisti, ki vam poskušajo prodati sredstvo za ozdravitev artroze, vedo, da to ni resnica.

Ampak gremo korak za korakom, začnimo raziskovati, kako jo je mogoče preprečiti.

Kako preprečiti osteoartritis?

1) Ustrezna prehrana

Brez da bi se spuščali v preveč podrobnosti o prehrani (to ni pravo mesto), morate le vedeti, da neuravnotežena ali slabo kakovostna prehrana, lahko ustvari resne težave in še več za zdravje sklepov.

Spomnite se, da so živali prav tako kot mi ljudje, če nimajo zdravega načina življenja, razstrupljenega telesa, močnega imunskega sistema, tvegajo, da zbolijo. Prav tako je zelo pomembna količina hrane, ki, če je prekomerna, povzroči prekomerno telesno težo in/ali debelost.

Če je žival predebela, je zmanjšanje telesne teže med ukrepi, ki lahko zagotovijo najboljše rezultate zdravljenja.

2) Uporaba naravnih protivnetnih zdravil v preventivi: zelo dobra pomoč prihaja od matere narave.

Številne naravne učinkovine so pravi vsestranski rešitelji, odkrijemo jih skoraj kot veliko novico, vendar so v resnici znani že tisočletja.

Zmožni so zaščititi sklepe, obvladovati bolečino, ker imajo naravne lastnosti za lajšanje bolečin, in predvsem zmanjšati vnetje, ki je vzrok bolečine. Zato je pomembno, da že od zgodnjega otroštva dajemo naravne dodatke v preventivo, da preprečimo te nadležne bolečine in težave s sklepi.

3) Nadzorovana telesna aktivnost:

Tisti, ki so ogroženi, naj gre za mladiče, mladostnike ali odrasle s predispozicijo za težave s sklepi, se morajo izogibati preintenzivnim treningom ali tekmovanjem.

4) Redni obiski veterinarja:

Ta nam bo znal povedati, kako mladič raste in kako so njegovi sklepi, tudi zahvaljujoč preventivnim rentgenskim slikam pri pasmah, ki veljajo za “ogrožene”. Te ultrazvočne preiskave so bistvene, ker lahko “napovedujejo”, ali lahko žival razvije določeno težavo s sklepom.

Če je preventiva pomembna, je zdravljenje nujno.

Na trgu je veliko samooklicanih strokovnjakov, pripravljenih vas usmeriti k pravemu zdravilu, vendar bodite zelo previdni! Kot že rečeno in je dobro, da se to poudari, osteoartritis NI ozdravljiva bolezen, vendar se lahko zelo dobro nadzira.

Zato začnite biti previdni pri tistih, ki vam ponujajo dokončno zdravilo, ki bo vašega štirinožnega prijatelja pripeljalo do okrevanja!

Naprej!

Kaj ne more delovati?

Zakaj ne moreta delovati samo glukozamin in hondroitin, čeprav sta v veliki meri priljubljena?

To je občutljiva tema, saj ko postane terapija običajna, ni enostavna naloga, da ljudi prepričate, da je ta praksa napačna.

Nikakor se nismo prebudili eno jutro in izumili, da glukozamin in hondroitin ne delujeta, obstaja več raziskav, ki to dokazujejo:

Iz analize 10 raziskav, ki so vključevale več kot 3.800 subjektov in so imele cilj preveriti učinek glukozamina, hondroitina ali obeh v kombinaciji na bolečine v sklepih in radiološko napredovanje bolezni pri osteoartritisu kolka ali kolena. Izkazal se je precej zaskrbljujoč rezultat.

Sklepi različnih študij nam povedo, da prehranski dodatki glukozamina in hondroitina za bolečine v sklepih niso učinkoviti ne sami, ne v kombinaciji med seboj.

Te študije nam sporočajo, da: v primerjavi s placebom, glukozamin, hondroitin in njihova kombinacija ne zmanjšajo bolečin v sklepih niti ne vplivajo na zoženje sklepnega prostora. Zdravstvene oblasti in zdravstvene zavarovalnice ne bi smele pokrivati stroškov teh pripravkov, in novih receptov za paciente, ki niso prejeli zdravljenja, ne bi smeli spodbujati. (vir:https://www.bmj.com/content/341/bmj.c4675)

Ko so sklepi vneti, se ne izboljšajo, ne glede na to, koliko glukozamina ali hondroitina dajete svojemu štirinožnemu prijatelju. To je zato, ker ti dve aktivni sestavini delujeta kot rekonstruktorja hrustanca, vendar postane rekonstrukcija neučinkovita v prisotnosti vnetja.

Če ne blokirate vnetja, ne boste imeli nobene koristi.

Če poskušate obnoviti, bo delo popolnoma neuporabno. Zato je bistvena dejavnost, da se vnetje, ki je glavni vzrok bolečine, odpravi.

Ob soočanju s tem znanstveno dokazanim dejstvom in napačno prakso dajanja glukozamina in hondroitina smo ugotovili, da obstaja izjemna nujnost in potreba po zagotavljanju dragocenih nasvetov o naravnih zdravilih, ki s svojimi močnimi lastnostmi izvajajo trojno delovanje in nudijo 360-stopinjsko pokritost za vašega dragocenega zvestega prijatelja.

Tukaj so glavna dejanja:

  1. protivnetno in analgetično delovanje.
  2. ohranja sinovialno tekočino in hrustance.
  3. razstruplja in uravnava presnovo, kar je bistveno za uravnoteženje neravnovesij zaradi neustrezne prehrane.

Narava nam ponuja neskončno število zdravil, s katerimi skrbimo za svoje telo in svoje štirinožne prijatelje, gre za pravo lekarno na prostem.

In tukaj je, izključno za vas, natančna izbira najmočnejših zdravil, ki jih mati narava ponuja za nego in ohranjanje bolečih sklepov vašega psa in vaše mačke:

Pojdimo analizirati vsakega od njih posebej.

Aloe arborescens:

Zahvaljujoč postopku obdelave “HDR® Method” se ohranijo 3 zelo pomembne molekule rastlinskih steroidov, ki imajo pomirjujoče in blažilne lastnosti.:

  1. Campesterol 
  2. b-sitosterol
  3. Luteolus

Poleg teh molekul k pomirjujočemu in blažilnemu učinku prispevata tudi acemannan in bradikinaza.

Perna Canaliculus: 

Poleg protivnetnega delovanja izvleček perne vsebuje glikozaminoglikane in druge hranilne snovi, kot so aminokisline, esencialne kisline, minerali itd…, ki izboljšajo in preprečujejo spremembe hrustanca in vezivnega tkiva. Uravnava viskoznost sinovialne tekočine (tekočina med sklepi, služi kot mazivo).

Črno korenje:

Zahvaljujoč prisotnosti visokih količin antocianinov, dragocenih in močnih antioksidantov. Uporabno proti prostim radikalom, vnetjem, težavam s krvnim obtokom, degenerativnim boleznim in pomaga upočasniti staranje celic.

Spirulina:

Je najdragocenejši vir rastlinskih beljakovin na svetu, bogat je tudi z železom in kalcijem, zaradi česar ga imenujemo super hrana. Nudi dnevni odmerek moči in energije, ki je ključen v fazi rehabilitacije psa in mačke.

Vražji krempelj:

Definira se kot odlično naravno protivnetno sredstvo. Vsebuje harpagozide, molekule z visoko analgetičnimi in pomirjujočimi lastnostmi. Koristno je za spodbujanje funkcionalnosti in dobrega počutja ramen, hrbta, vratu in ledveno-sakralnega območja.

Oranžno korenje:

Vsebuje zelo visoke ravni beta karotena in luteina, ki sta bistvena za zdravje kože in oči. Prisotnost mineralov in vitamina E je koristna za skelet in mišice.

Boswellia serrata:

Je široko uporabljan z odličnimi rezultati pri zdravljenju lokalnih vnetij, degenerativnih sklepnih motnjah, zmanjšanih motoričnih sposobnostih, mišičnih bolečinah, revmatizmu, artrozi.

Rdeča pesa:

Vsebuje železo, natrij, kalij, kalcij, magnezij, fosfor. Ima remineralizacijske in osvežilne lastnosti; njeno uživanje je zato priporočljivo za oslabele ali rekonvalescentne pse in mačke.

No, zdaj, ko veste, katera so najučinkovitejša zdravila za zdravljenje bolečin v sklepih vašega štirinožnega prijatelja, ste na razpotju.

Za kakršenkoli način se boste odločili, bo za vedno spremenil situacijo vašega psa ali mačke.

1) Lahko nadaljujete z uporabo dopolnil, ki so vas razočarala v preteklosti, zanemarite neprijetnosti, ne storite ničesar in upate, da se situacija lahko izboljša. Vendar, kot si lahko dobro predstavljate, brez posredovanja se ne bo zgodilo nič dobrega.

Vašemu trpečemu štirinožnemu prijatelju se bolezni, ki jih povzročajo vnete kosti in sklepi, zavijajo v primež bolečine.

Vnetje se širi, če ga ne držite pod nadzorom, nadležne bolečine se bodo le poslabšale, dokler ne postanejo neznosne.

Omejitev sklepov bo začela negativno vplivati na svobodo gibanja.

2) Pot do zdravljenja sklepov in ustavitve bolečine.

Sedaj, ko resnično veste, kaj deluje in kaj ne deluje, lahko dejansko poskrbite za svojega psa in mačko, bilo bi res velika škoda, če bi prezrli to dragoceno informacijo. Vaš zvesti prijatelj vam bo za to hvaležen vse življenje.

Vaš štirinožni prijatelj bo lahko še naprej hodil ali se prosto igral s tabo, brez bolečin in poln energije.

Prirejeno po: https://www.aloepluscaniegatti.it/en/osteoarthritis-in-dogs-and-cats-everything-you-need-to-know/

Aloeplus® Artricur Pet kapsule za pse in mačke, 60 kapsul